Asennetut

As. Oy Linnanranta, Hämeenlinna

Idyllinen hirsitaloyhtiö Hämeen Linnan vieressä Vanajaveden rannassa koostuu kahdesta erillisestä vanhasta hirsirunkoisesta rakennuksesta, jotka peruskorjattiin v. 2011-2012.

Taloyhtiö vaihdatti mm. vanhat vesikiertoisetpatterit, energiatehokkaaksi vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi.

As. Oy Linnanrannan osakkaat halusivat nykypäiväisen energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen lämmitysratkaisun. 

Järjestelmäksi valikoitui laadukkaat Stiebel Eltronin maalämpöpumppu WPF 52 G, varaajiksi lämmönjakoon 2 kpl SBP 700E puskurivaraajia ja käyttövesivaraajaksi 750 litrainen SBB 751. Tilan puutteen vuoksi jouduttiin tekemään hieman järjestelyitä järjestelmää valikoitaessa.

Järjestelmä on ollut nyt toiminnassa Syyskuusta 2011 ja tänä aikana vuosihyötysuhde lämmityksessä on huimat 4,05 COP. Käyttöveden -ja lämmityksen yhteenlaskettu hyötysuhde on jopa 3,95 COP.

Asukkaat ovat olleet todella tyytyväisiä alun säätöjen jälkeen, mitä jouduttiin lattialämmityksen puutteista johtuen tekemään hieman normaalia enemmän. Vaikka lämmitysverkostoon joudutaan ajamaan hieman kuumempaa menovettä kuin normaalisti, niin hyötysuhteet ovat silti erinomaiset ja lämmityskulut ovat jäänet todella pieniksi talojen kulutukseen nähden.

Tarkkaa vertailukohtaa aiempiin lämmityskuluihin ei ole ollut mutta tuolla hyötysuhteella on helppo laskea takaisinmaksuaikaa mitä se olisi vanhalla kaukolämpöjärjestelmällä kun kaukolämmön hyötysuhde on 1:1.

Säästöä kohteessa on tullut 1 vuoden aikana n. 8.000€ kaukolämpöön verrattuna.

Stiebel Eltronin laitteissa on vakiona energiankulutuksen -ja tuoton seuranta eli pystymme tarkkaan seuraamaan laitteistoidemme kuluttamaa sähköä ja sitä kuinka paljon lämpöä taloyhtiöön on tuotettu. Tämä on erityisen tärkeää silloin kun tehdään tällaista lämmitystapamuutosta taloyhtiölle, joka ottaa lainaa urakkaa varten ja silloin kun lasketaan asukkaiden yhtiövastikkeita. Kokonaisuudessaan tällaisessa urakassa yhtiövastiketta ei välttämättä tarvitse nostaa laisinkaan, koska säästö tällaisella oikein mitoitetulla ja asennetulla järjestelmällä on niin suuri. Taloyhtiöt ovat kuitenkin aina erilaisia ja yhtiövastike muutos tarvitsee laskea tapauskohtaisesti.

Lämmönkeruu As. Oy Linnanrannassa on toteutettu lämpökaivoilla, joita tontille tuli yhteensä 6 kpl, syvyydeltään 200m/kaivo. Tätä keruutapaa hyödyntäen saadaan oikein mitoitettuna maasta riittävästi energiaa talojen tarpeisiin. Tässä tapauksessa kaivojen mitoitus tehtiin hieman varman päälle kun aikaisempia talojen kulutustietoja ei ollut olemassa, eikä myöskään tarkkaa tietoa siitä millä syvyydellä peruskallio sijaitsee tuolla alueella(30m maan pinnasta.). Nämä seikat vaikuttavat kuitenkin merkittävästi aina mitoitukseen.

Tämä osoittautui myös oikeaksi ratkaisuksi kun keruunesteen lämpötilat eivät ole laskeneet – miinus asteisiksi vielä kertaakaan.

Kaikenkaikkiaan täytyy sanoa että urakka ja laitteistojen mitoitukset menivät täydellisesti nappiin ja tuollaisissa vanhanajan kiinteistöissä ei parempiin tuloksiin voisi enää yltää, joten allekirjoittaneen täytyy olla enemmän kuin tyytyväinen.

Kiitos Linnanrannan väki 🙂

– Ville Kuikka, Hämeen Maalämpö.

Hämeen maalämpö

HC Heating & Cooling Oy

Huolto

Toimialueemme on mm.:    Hämeenlinna, Hattula, Parola, Hauho, Lammi, Janakkala, Turenki, Tervakoski, Kärkölä, Hausjärvi, Riihimäki, Hyvinkää, Forssa, Tammela, Jokioinen, Kangasala, Valkeakoski, Akaa, Pälkäne, Tampere, Helsinki, Vantaa, Espoo